top of page

Anksiyete Nedir?  Kaygı ve Lavanta Uçucu Yağı: Bilimsel Çalışmalar

Güncelleme tarihi: 11 May 2023

Anksiyete Nedir?

Anksiyete, vücudunuzun strese verdiği doğal tepkidir. Neyin geleceğine dair bir korku veya endişe duygusudur. Örneğin okulun ilk günü bir iş görüşmesine gitmek ya da bir konuşma yapmak bazı kişilerde korku ve gerginliğe neden olabilir.

Ancak kaygı duygularınız aşırı düzeydeyse, en az 6 ay sürüyorsa ve yaşamınızı etkiliyorsa kaygı bozukluğunuz olabilir. Bu durumda bir uzmandan destek almanızı önemle öneririz.

Anksiyete Bozukluğu Nedir?

Yeni bir yere taşınmak, yeni bir işe başlamak veya bir sınava girmek konusunda endişeli hissetmek normaldir. Bu tür bir kaygı hoş değildir, ancak sizi daha çok çalışmaya ve daha iyi bir iş çıkarmaya motive edebilir. Sıradan kaygı, gelip geçici bir duygudur, ancak günlük yaşamınızı etkilemez.

Anksiyete bozukluğu durumunda, korku duygusu her zaman yanınızda olabilir.

Bu tür bir kaygı, zevk aldığınız şeyleri yapmaktan vazgeçmenize neden olabilir. Örneğin asansöre girmenizi, karşıdan karşıya geçmenizi ve hatta aşırı durumlarda evinizden çıkmanızı engelleyebilir. Tedavi edilmezse kaygı kötüleşmeye devam eder.

Anksiyete bozuklukları, duygusal bozukluğun en yaygın şeklidir ve herkesi etkileyebilir. Ancak Amerikan Psikiyatri Birliği'ne göre, anksiyete bozukluğu teşhisi alma olasılığı erkeklerden daha fazladır.

Ülke olarak yaşadığımız bu zorlu zamanlarda yitirdiğimiz kayıpların ardından hem yas hem de artan anksiyete düzeyimizle baş etmeye çalışıyoruz. Yaşadığımız bu büyük ve yıkıcı olayın ardından hepimizin anksiyete seviyelerinin yükselmesi, korku ve endişe duymamız normalken bunun uzun sürmesi ve tedavi edilmemesi durumunda anksiyete bozukluğuna dönebilir. Bu nedenle bu blog yazımızda hem bir farkındalık oluşturmak hem de anksiyete seviyelerinizi düşürmeye yardımcı olabilecek aromaterapik yöntemlerden bahsetmek istedik.

Ayrıca sizlerden gelen ‘'anksiyete seviyemi azaltmak için kullanabileceğim uçucu yağlar hangileridir?’’ ‘’eşimin uyku sorunları için hangi uçucu yağı kullanmalıyım?’’, ‘’anksiyete için aromaterapi gerçekten etkili midir? Bunun arkasındaki bilim nedir?’’ gibi sorulardan yola çıktık ve bu blog yazısını hazırladık.

Anksiyete üzerine yapılmış bilimsel çalışmaları inceledik ve Lavanta uçucu yağı kullanımının yarattığı etkileri anlatmak istedik. Eğer anksiyete seviyeniz çok yüksekse, anksiyete bozukluğu yaşadığınızı düşünüyorsanız ve normal hayata uyum sağlamakta güçlük çekiyorsanız bir uzmana görünmenizi önemle tavsiye ederiz.  

Lavanta Uçucu Yağı ve Anksiyete İlişkisi

Lavanta orta çağdan beri kullanılan, çiçeksi aroması ve çekici mor rengiyle bilinen ve birçok çeşidi dünya çapında parfümlerde, sabunlarda ve tariflerde yaygın olarak kullanılan bir bitkidir.

Güzel görünmesi ve kokmasının yanı sıra, lavanta aslında tıpta da uzun bir kullanım geçmişine sahiptir. Lavanta bitkisi uzun bir zamandır anksiyete semptomlarını yönetmek için kullanılmakta ve bu konuda yapılmış birçok bilimsel çalışmaya konu olmaktadır.

Bilimsel Arka Plan

Lavanta uçucu yağının sakinleştirdiğini hepimiz biliyoruz. Peki lavanta uçucu yağı bunu nasıl yapıyor? 

Aslında lavantanın ana faydalarından biri sakinleştirmeden sakinleştirebilmesidir. Gelin bunu açıklayalım; sakin bir zihin durumu oluşturmaktan daha fazlası olan lavanta, vücudun savaş ya da kaç tepkisini etkileyerek kaygıyı azaltabilir.


Yapılan çalışmalarda lavanta uçucu yağının aşağıdakileri azaltmada etkili olduğu bulunmuştur:



  1. Endişe



  1. Huzursuzluk



  1. Rahatsız uyku



  1. Sinirlilik



  1. Depresif belirtiler


2005 yılında yapılan bir araştırmada, diş hastalarına muayene öncesi  lavanta ve portakal uçucu yağları koklatıldığında anksiyete düzeylerinin önemli ölçüde azaldığı gözlendi.

Başka bir araştırma, doğum sırasında uygulanan aromaterapinin kadınlarda kaygıyı azaltabileceğini gösterdi. Çalışma ayrıca 4 hafta boyunca her 8 saatte bir üç damla lavantanın teneffüs edilmesinin doğumdan sonra stres ve anksiyete düzeylerini düşürmeye yardımcı olduğunu gösterdi.

Lavanta Uçucu Yağının Faydaları

Lavanta uçucu yağı anksiyete düzeyinizi hafifletmeye yardımcı olan etken maddeler içerir. Gelin bu maddelerin sinir sistemimize, mental sağlığımıza ve uykumuza etkilerine bakalım;

Sinir Sistemi

Yapılan çalışmalarda Lavanta uçucu yağının içerisindeki maddelerin parasempatik sinir sistemini etkilediği gösterildi. Parasempatik sinir sistemi ise, kalp atış hızı, solunum ritmi ve hormon salgılanması gibi anksiyete ile ilişkili bedensel süreçleri kontrol eder.

Mental Sağlık

Araştırmalar, lavantanın hafif ila orta şiddette depresyon için tamamlayıcı bir tedavi olarak faydalı olabileceğini düşündürmektedir.

2006 yılında yapılan bir araştırmada, yoğun stres altındaki üniversite öğrencilerine lavanta uçucu yağı kullandırıldı ve lavanta uçucu yağının özellikle uykusuzluk ve depresyon üzerinde yararlı bir etkiye sahip olduğu gösterildi.

Başka bir çalışmada ise, lavanta uçucu yağını solumanın yaşlı yetişkinlerde uyku kalitesini, depresyonu ve stres düzeylerini iyileştirdiği gösterildi.

Başka bir araştırmada 6 hafta boyunca kullanılan lavanta uçucu yağının, travma sonrası stres bozukluğu olan 50 hastada genel ruh sağlığını ve yaşam kalitesini iyileştirdiği gösterildi.

Uyku

Lavanta, uyku kalitesini iyileştirmek ve uykusuzluğu tedavi etmek için uzun zamandır doğal bir uyku ilacı olarak kabul edilmektedir.

Orta yaştaki uykusuzluk çeken kadınlar üzerinde yapılan bir araştırmada, yatmadan önce 20 dakika lavanta uçucu yağını koklamanın uyku kalitesini önemli ölçüde artırabildiği gösterildi.

Anksiyete İçin Lavanta Uçucu Yağı: Nasıl Kullanılır?

Yapılan araştırmalarda  lavanta uçucu yağının alma (koku alma duyusu) yoluyla inhalasyonun etkili olabilmesi için en az 3 dakika olması gerektiğini göstermektedir.

2001'deki araştırmalar, 10 dakikalık inhalasyonun, kan basıncı ve kalp atış hızı gibi anksiyete ile ilişkili bedensel işlevler üzerinde etkileri olduğunu göstermektedir.

Yani buhurdanlığınıza lavanta uçucu yağını damlattığınızda içerisindeki su ısınmaya başladıktan sonra  faydalarını görmek için en az 10 dakika yandığından emin olun.

Anksiyete seviyenizi azaltmak için saf lavanta uçucu yağını tercih edebileceğiniz gibi, lavantanın baskın olduğu Relax day veya Sleepy night uçucu yağ karışımlarımızı da tercih edebilirsiniz. Bu yağları kullanırken Eva buhurdanlığınızı kullanabilir veya size özel hazırladığımız I need to be relax setimize bakabilirsiniz. Kaygı düzeyi yüksek bir arkadaşınıza bu seti alabilir, uyumakta zorlanan bir arkadaşınıza ise I need a good sleep setini alabilirsiniz.

Önemli olan bir diğer unsursa kullandığınız yağın saf lavanta uçucu yağı olmasıdır. Bir yağ alırken, etiketin sadece "lavanta yağı" değil, "saf lavanta uçucu yağı" ifadesini de belirttiğinden emin olmak önemlidir. Etikette "saf uçucu yağ" olması içeriğin sadece lavanta uçucu yağından oluştuğunu, başka maddelerle veya yağlarla seyreltilmediğini gösterir. Önemle belirtmek isteriz ki Nordik olarak tüm uçucu yağlarımız %100 saf uçucu yağdır, hiç bir yağ ile seyreltilmemiştir.

Şifa olması dileğiyle

Sevgiler

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page