Cilt bakım serimizin bu ilk yazısında "komedojenik nedir?" "yağların komedojenik değerleri nelerdir?" sorularını cevaplamaya çalışacağız. Aynı zamanda aromaterapide ‘taşıyıcı’ yağlar olarak bilinen, halk arasında ise kuru yağlar olarak da adlandırılan sabit yağlardan bahsedeceğiz. Malum, havalar bir ısınıyor bir soğuyor, şehirde yaşayanlar için egzoz ve hava kirliliği almış başını gitmiş derken cildimiz gün geçtikçe daha çok yıpranıyor. Özellikle bizim gibi 20’li yaşların sonu, 30’lu yaşların başında iseniz cildinizde yaşlanma belirtilerini, minik çizgileri görmeye başlamışsınızdır, daha başlamadıysanız ne güzel :). Büyük ihtimalle yediklerinizden veya hava kirliliğinden kaynaklı akneleriniz, akne sonrası izleriniz vardır, hepimizin var… Peki cildimizi nasıl korumalıyız?
Unutmayın bu yazıdaki bilgiler genel literatür bilgileri göz önüne alınarak yazılmıştır. Cilt problemleriniz varsa lütfen doktorunuza danışınız.
Cildimizi nasıl Korumalıyız?
Sabit yağlar cildimizi korumada, cildimizde eksik olanları tamamlamada, cildimizi dış etkilere karşı bariyer örmede, izleri, lekeleri tedavi etmede en büyük yardımcımızdır. Ancak bu sabit yağların her birinin işlevi, yapısı, iyi geldiği cilt tipi birbirinden oldukça farklıdır. Burada önemli olan cilt tipinizi belirlemeniz, cildinizin ne sorunu olduğunu ve neye ihtiyacı olduğunu fark etmenizdir. Hepimizin cildi birbirinden farklı, kimimiz kuru ciltli, pullanma problemleri yaşıyor, kimimiz akneli, yağlı cilde sahip. Cilt tipinizi belirlediğinizde size uygun sabit yağı seçmek çok daha kolay olacaktır. Cilt tipinize uygun yağı belirlemede etkili faktörlerden biri ise yağların komedojenik değerleridir.
Komedojenik Değer Nedir?
Tatlı badem, jojoba, üzüm çekirdeği, hindistan cevizi gibi sabit yağların hepsinin bir komedojenik değeri vardır. Aşağıdaki tablodan inceleyebilirsiniz.
Bilimsel bir terim olan komedojenik değer aslında bir maddenin komedon oluşturma potansiyelini ifade eder. Komedon ise tıkanmış porlara verilen isimdir. Tüm akne lezyonları tıkanmış porlar ile başlar. Yani başka bir şekilde ifade etmek gerekirse bir maddenin komedojenik değeri yüksek ise, porları tıkama ve dolayısıyla akne oluşturma potansiyeli yüksektir.
Cilt Bakım Yağlarının Komedojenik Değerleri
Sabit yağların komedojenik değerleri ise ; (1-5 arası 1 en düşük 5 en yüksek olacak şekilde). Aşağıdaki tabloda sıralanmıştır.
Bu tabloda komedojenik değeri yüksek olan yağları, porları tıkama eğiliminde olan, emilimi diğer yağlara göre daha güç olan ve cilt üzerinde ‘yağlı his’ bırakan yağlar olarak, komedojenik değeri düşük olan yağları ise porları tıkama potansiyeli az olan, emilimi hızlı ve cilt üzerinde ‘yağlı his’ bırakmayan yağlar olarak düşünebilirsiniz.
Cilt bakım yağlarının komedojenik değerleri
Yukarıda bahsettiğimizi özetlersek,
Komedojenik değeri 0 olan bir yağın komedojenik olmadığını ve gözeneklerinizi tıkama potansiyelinin olmadığını,
Komedojenik değeri 1 olan bir yağın, gözeneklerinizi tıkama ve buna bağlı sivilce oluştura potansiyelinin düşük olduğunu,
Komedojenik değeri 2 olan bir yağın ÇOĞU insan için gözenekleri tıkamayacağını, ancak bazı durumlarda yağ ile temizleme için kullanılabileceğini (buna başka bir yazımızda detaylıca değineceğiz, kısaca anlatmak gerekirse yağların cilt temizlemede/makyaj temizlemede kullanımı)
Komedojenik değeri 3 olan bir yağın, bir çok insan için ‘yağlı his’ hissi bırakacağını, cilt emiliminin güç olacağını ve yağları tıkama potansiyelinin yüksek olacağını
Komedojenik değeri 4 olan bir yağın, cilt için oldukça yoğun olacağını, çoğu insanın kullanım sıkıntıları yaşayacağını ve emiliminin güç olacağını
Komedojenik değeri 5 olan bir yağın ise nadir kişiler dışında çoğu insan tarafından tercih edilmeyeceğini anlayabilirsiniz.
Peki Jojoba Yağının Özel Durumu Nedir?
Bu tabloda dikkatinizi Jojoba Yağının çektiğine eminim. Burada artı bir parantez açıp Jojoba yağından bahsetmek isteriz; jojoba yağı aslında aynı balmumu veya soyamumu gibi bir mumdur ancak oda sıcaklığında sıvı formda olduğundan dolayı jojoba mumu yerine jojoba yağı olarak adlandırılmaktadır.
Jojoba yağı hakkındaki bir diğer önemli nokta ise, yukarıdaki tabloda da göreceğiniz üzere komedojenik değeri 2 dir ve bu değer aslında ciltte özellikle de yüzde kullanım açısından yüksek bir değerdir. Peki neden jojoba yağı emilimi yüksek olan yağlar sınıfındadır ve mesela uçucu yağların cilde seyreltilerek uygulanması (uçucu yağlar nasıl seyreltilir yazımıza buradan ulaşabilirsiniz) sırasında en çok tavsiye edilen yağdır? Bunun nedeni Jojoba yağının cildin kendi ürettiği yağa en benzer yağlardan biri olması nedeniyle cilt tarafından emiliminin hızlı olmasından kaynaklanır. Bu nedenle jojoba yağı tüm cilt ve saç uygulamaları için harika bir yağdır.
Tabi ki sabit yağların cilt bakımında kullanımı sadece komedojenik değerlerine bağlı bir durum değildir. Tüm yağların yapıları, içerilerindeki bileşenler birbirinden oldukça farklıdır ve kimi yağlar yara iyileşmesine iyi gelirken kimi yağlar antiseptik ve antibakteriyel özellikleri ile öne çıkarlar, kimi yağlar ise cildi besleme özellikleriyle. Bu nedenle bir sonraki yazımızda yağların tek tek özelliklerinden bahsedip sonraki yazımızda da cilt tiplerinden ve komedojenik değerleri ve özellikleri incelendiğinde hangi yağın hangi cilt için etkili olacağından bahsedeceğiz.
Bu yazının devamı olan sabit yağların cilt bakım özelliklerini anlattığımız yazımıza buradan, cilt tipleri, cilt tipime göre hangi yağı kullanmalıyım yazımıza ise buradan ulaşabilirsiniz.
Yağların büyüleyici dünyasına hoş geldiniz, cildiniz size teşekkür edecek :)
Sorularınız için bize ulaşabilirsiniz, blog yazıları ve daha fazlası için mail bültenimize abone olmayı ve bizi Instagram'da takip etmeyi unutmayın :)
コメント